Kanalizacja z biegiem czasu gromadzi wiele zanieczyszczeń, co powodować może jej zapychanie i niedrożność rur.

Gdy chcemy zapobiec, to należy:

1. Regularnie usuwać zanieczyszczenia, takie jak włosy, kosmetyki, resztki jedzenia itp., które mogą gromadzić się w rurach.

2. Używać specjalnych preparatów chemicznych do czyszczenia rur, które skutecznie usuwają zanieczyszczenia i zapobiegają zapychaniu.

3. Nie wylewać żadnych substancji chemicznych, takich jak rozpuszczalniki, detergenty i inne, do rur kanalizacyjnych.

4. Regularnie sprawdzać stan rur kanalizacyjnych i w razie potrzeby je naprawiać.

5. Używać filtrów do zatrzymywania zanieczyszczeń, aby zapobiec ich gromadzeniu się w rurach.

6. Unikać zbyt długiego korzystania z urządzeń wodnych, takich jak pralki i zmywarki, aby zmniejszyć ryzyko zapychania się rur.

Stary typ instalacji

W starego typu instalacjach używano często żeliwnych rur, zgromadzone w nich zanieczyszczenia wchodzą dodatkowo w reakcję chemiczną z popularnymi środkami do udrażniania zatorów dostępnymi w sklepach i tworzą trudny do usunięcia kamień. Z tego powodu, by uniknąć zapychania się instalacji, w przypadku rur żeliwnych nie poleca się silnie żrących środków chemicznych. Niestety problemy z drożnością nie dotyczą jedynie starych przewodów, pod wpływem codziennej eksploatacji zapychać się mogą także stosunkowo nowe rury.

Odpowiednio postępując można jednak zminimalizować ryzyko powstania zatoru

Podstawową zasadą jest niedopuszczenie do zanieczyszczenia odpływów resztkami jedzenia albo jakimikolwiek przedmiotami. Gruz, piasek, odpadki spożywcze nie powinny być wyrzucane do sedesu. Odpływy wanien i umywalek warto zabezpieczyć drobnymi sitkami, które zatrzymają włosy i zapobiegną dostawaniu się ich do kanalizacji. Jedną z przyczyn zapychania się odpływów kuchennych jest wylewanie gorącego, roztopionego tłuszczu do zlewów. Tłuszcz stygnie i z postaci ciekłej przechodzi w stałą, tworząc wraz z innymi osadami trudną do usunięcia barierę. Fusy po kawie i herbacie także przyczyniają się do powstawania zatorów, więc ich również nie wylewamy do kuchennego zlewu. Resztki jedzenia, aby nie trafiały do syfonu i odpływu, należy usuwać z talerzy, zanim trafią one do mycia.

Dobrze jest zlew od czasu do czasu, a na pewno po każdym użyciu przepłukać gorącą wodą

Profilaktyczne działanie wpływające dobrze na drożność rur to wsypywanie do odpływu raz na jakiś czas sody oczyszczonej zlewanie jej octem spirytusowym. Są to środki naturalne, nieposiadające szkodliwych właściwości preparatów chemicznych.